fbpx

10 Decizii cruciale în cum îți crești copilul

1.      Nu ascunde de copil problemele importante de viață și familie. Copilul e capabil să simtă starea ta, iar dacă ceea ce îi transmiți la nivel de stare, postură, ton, vibrație este stres, durere, suferință, frică, va fi confuzat de diferența între ce simte și ceea ce îi spui. Se va simți mințit sau neimportant. Dacă îi explici cu cuvinte simple ce se întâmplă, se va simți tratat ”ca un om mare” ceea ce îi va crește stima de sine și încrederea în tine. Va reacționa mult mai bine în cazul în care lucrurile se agravează, se va responsabiliza să te ajute cu ce poate el.

2.      Lasă copilului libertatea să descopere ceea ce îi place să facă în viață, chiar dacă nu este meseria sau viața pe care tu ai dori-o pentru el. Lasă-l să experimenteze, să își găsească talentul sau vocația. Viața este mult mai complexă decât a avea un job, bani, sau un loc în societate, iar scopul tău final ar trebui să fie fericirea lui, nu ce va scrie pe cartea lui de vizită.

3.      Nu lovi copilul, orice ar fi făcut. Violența fizică sau verbală va lăsa urme adânci. Dacă este necesar, ia o măsură de pedepsire, precum o interdicție pentru ceva ce îi place (în felul în care își petrece timpul liber, drepturi de utilizare a unor jucării sau gadget-uri, etc), și explică-i întotdeauna care este motivul, timpul pedepsei și comportamentul pe care îl aștepți în viitor.

4.      Încurajează-ți copilul să citească cărți. Oricât de tradițional ar suna, va face o diferență enormă în viitorul lui, funcție de numărul și tipul de cărți pe care le va citi. Încurajează-l să citească cărți de autocunoaștere și autodezvoltare în special. Îl vor ajuta să ajungă un om mai complet și mai de succes, orice și-ar alege să facă în viață.

5.      Lasă-i un buget al lui, pe care să și-l gestioneze singur pentru a-și cumpăra ce vrea el, fără să îți ceară voie ție. Acordă-i încredere că nu va aloca banii pentru experiențe periculoase sau dăunătoare sănătății lui și spune-i asta: că ai încredere. Mai mult: încurajează-l să câștige acești bani ajutând la mici sarcini în gospodăria sau afacerea ta sau a rudelor, prietenilor, vecinilor. În felul ăsta va învăța de mic valoarea banului și faptul că banul trebuie câștigat prin efort.

6.      Nu îl sufoca cu grija, controlul, întrebările tale. Lasă-i spațiu. Nu ai nevoie de un tânăr care și la 25 de ani are nevoie să stea ”după fusta mamei”, iar asta se educă de mic. Lasă-i decizia cu ce să se îmbrace, cu cine să petreacă timpul, la ce materii să acorde atenție, ce abilități să își dezvolte.

7.      Dacă copilul tău este fată, conștientizează că crești o tânără domnișoară, nu un copil unisex. Asta nu înseamnă doar hăinuțe roz, ci o înțelegere, educare și integrare a feminității, o educație în ce înseamnă feminitatea. Iar cea mai bună cale să faci asta nu va fi prin ceea ce îi vei spune, ci prin exemplul tău personal. Dacă copilul tău este băiat, conștientizează că cel mai potrivit să aibă un cuvânt important de spus în educația lui este tot un bărbat, de regulă tatăl, sau un alt model masculin (un unchi, un bunic, un mentor) care își poate asuma educarea lui mai ales în ceea ce privește trăsăturile masculine ale personalității: curaj, anduranță, călire, forță, politețe, curtoazie.

8.      Educă-l de mic să aibă o alimentație sănătoasă și să facă mișcare. La fel, cea mai bună metodă este prin exemplul personal. Asigură-te că ai în casă mâncare sănătoasă și învață-l să combine sănătos alimentele, câteva reguli simple, esențialul. Jumătate din populația globului este supraponderală. Decide să îți lași copilul să trăiască în jumătatea atletică și sănătoasă.

9.      Dacă se întâmplă să aibă percepții extrasenzoriale, experiențe pe care tu nu le înțelegi, nu îl pedepsi, amenința cu dusul la spitalul de nebuni, caută să asculți și să pretinzi că înțelegi chiar dacă nu o faci. Nu îl determina să își refuleze aceste trăiri și capacități. Nu le are degeaba, fac parte din misiunea sau destinul lui.

10.     Nu îl pedepsi pentru note. Cei mai de succes oameni de pe planetă nu au urmat o facultate. Unii nu au terminat nici liceul. Încurajează educația, dar nu îl forța. Lasă-l să își găsească singur calea. Se poate întoarce oricând la școală. Nu e o rușine să facă facultatea și la 40 de ani, dacă atunci este momentul lui.

RA, Fondator School of Light
schooloflight.ro

https://www.facebook.com/AlexandruRaducanuRA