Iată că am ajuns printr-o conjunctură a vieții să realizez și acest lucru: că există două tipuri de cunoaștere în lume: cunoașterea luminică și cunoașterea luciferică. Până acum acesta a fost un subiect periferic pentru mine, și fiind concentrat pe munca mea de lucrător de lumină nu i-am acordat atenție decât pe partea practică: să învăț oamenii să se curețe / protejeze de anumite influențe nebenefice.
Dar există o cunoaștere luciferică foarte sofisticată – realizez asta acum. Și care prin diverse cărți și medii video și ”influenceri” și cursuri, este foarte prezentă și în expansiune. Și este seducătoare. Este fascinantă pe alocuri. Pe determinările mele 40% din cunoașterea prezentă / promovată acum în lume este cunoaștere luciferică.
Așa cum în ”Războiul Stelelor” se vorbește despre „the dark side of the force”, se pare că și în cunoașterea esoterică există o astfel de cunoaștere.
Ține de un discernământ spiritual foarte fin să le deosebești. Ce pot spune în concret este că e o cunoaștere foarte mentală, rece, se promovează cunoștințele, nu iubirea. Cunoașterea poate fi foarte sofisticată și, într-o măsură, convingătoare, iar apostolii ei pot fi talentați, carismatici, cu putere. Dar ceea ce în esență simt că promovează este îndepărtarea omului de Dumnezeu, și de dumnezeirea din el și de sursă și de puterea lui. Probabil că o parte din cunoașterea luciferică conține ceva adevăruri divine, dar asta o face și mai periculoasă, pentru că amestecul de adevăr și minciună este cea mai vicleană cale de manipulare. Însă ceea ce promovează acest tip de cunoaștere în cele din urmă alienează omul, îl face să pară doar un experiment al unor civilizații extraterestre, etc. Iar omul este o bijuterie a creației, iar sensul său este acela de a se îndumnezei – de a ajunge asemenea lui Iisus Hristos, de a atinge eliberarea. Cred că una dintre caracteristicile cunoașterii luciferice este că nu se va omorî să vorbească despre Iisus. Vor vorbi despre toate culturile și inițierile și tradițiile străvechi, despre toate rasele și timpurile, dar nu despre Iisus. Asta este ce am observat în tușe groase.
Prin urmare, este bine să căutăm să avem discernământ spiritual și să putem distinge între cunoașteri și puteri. O altă formă este să te uiți la faptele celui care propovăduiește o anumită cunoaștere, ”căci pomul se cunoaște după roade și omul după fapte”. Să vezi câtă smerenie, compasiune, generozitate, sacrificiu, dăruire, iubire autentică față de om există în viața lui, să vezi ce face în concret cu cunoașterea pe care o are.
Sunt abia la suprafața acestui subiect. Am vrut doar să îl menționez pentru că m-a surprins anvergura.
RA, fondator School of Light