fbpx

De ce își iau bărbații amante? (o explicație psiho-energetică)

Este un domeniu încă foarte tabu și în care există multe resentimente, multă durere, multă frustrare, multe răni, dar cred că și foarte multă lipsă de înțelegere. Nu sunt și nu mă pretind un expert relațional, dar mi-am dedicat întreaga viață înțelegerii ființei umane la nivel de
resorturi profunde și cred că a aduce mai multă conștientizare în acest domeniu este util.

Relația este zona cea mai semnificativă pentru o femeie, de cele mai multe ori, sau pentru cele mai multe dintre femei. Iar multe dintre relații se deteriorează sau încheie cu acest punct: cu faptul că unul dintre cei doi, de cele mai multe ori bărbatul (dar nu întotdeauna), începe o relație în afara celei oficiale.

Sunt foarte multe nevoi psihologice care apar într-un cuplu, dar astăzi le voi aborda pe cele ale bărbatului, încercând să dau un răspuns un pic diferit de tot ceea ce ați citit până acum. Nu îmi propun însă să fie diferit, îmi propun să fie adevărat și să ducă la o eliberare la nivel de conștiință a celor care vor înțelege aceste resorturi.

Felul în care bărbatul își trăiește sexualitatea (dimensiune importantă a relației – nu, unică! – însă ne vom referi la ea pentru că motivul despărțirii este că bărbatul are o relație intimă cu altă femeie, nu că s-a dus cu ea la bibliotecă să schimbe note despre metafizica spiritului) este de dominație. Reține bine acest cuvânt, dominație. Este o nevoie psihologică. Așa își trăiește bărbatul sexualitatea, ca dimensiune principală (nu unică). Probabil în genele ancestrale ale
bărbatului, în felul în care este construit creierul lui primar și nevoile lui de bază, această nevoie de dominație este importantă. Trebuie să se simtă puternic, trebuie să fie regele junglei, sau cel puțin al dormitorului.

Și, la începutul relației, bărbatul este liber, este regele junglei, este regele dormitorului. Însă, pe măsură ce relația avansează, și apar rănile reciproce, apar frustrările, apar disensiunile, apar certurile, apar nemulțumirile femeii, bărbatul pierde din admirația femeii. Pierde din statutul său de rege. Se dezvoltă un comportament pasiv-agresiv în cuplu. Dacă lucrurile degenerează, apare un fenomen de ”castrare psihologică” a bărbatului, sau ”arta ținutului sub papuc” pe care femeile o învață la vreo școală secretă pe care nu am identificat-o încă. Bărbatul nu doar că nu își poate împlini nevoia lui de dominație, dar este dominat. Există doar câteva lucruri care se pot întâmpla în acest punct:

1) Bărbatul se resemnează și își acceptă soarta (refugiindu-se în alcool sau alte forme de compensație)

2) Bărbatul își caută o amantă care să îi împlinească această nevoie (și pe care i-o împlinește temporar – răzbunarea suprema a nevestei, dacă asta își dorește, este să lase amanta să devină noua nevastă, ea va intra în rol și va deveni ea cea care îl castrează psihologic, ulterior,
pe bărbat. Pentru ca ironia vieții să fie totală, uneori bărbatul se întoarce la fosta nevastă / iubită, etc, pentru că cu ea poate să se simtă mai liber sau mai înțeles sau mai acceptat decât de fosta amantă devenită nevastă).

3) Să încerce să vindece relația, sau să iasă din ea cu demnitate, înțelegând că nu are un viitor pentru nici unul dintre ei (cazul cel mai rar, dar posibil).

Cam acestea sunt variantele pe care le are bărbatul, și se va ajunge la ele cu precizie matematică, așa cum o autostradă ajunge la un moment dat la o răscruce cu 3 ieșiri.

Dacă mai există și copii la mijloc, bărbatul este și izgonit, îndepărtat, centru universului femeii îl ia copilul, bărbatul este doar o anexă.

Bineînțeles, nu totul începe și se reduce la sexualitate, bărbatul are nevoie să fie admirat, validat, prețuit, iubit, are nevoie chiar și (da, știu că poate e șocant pentru unii!) de tandrețe, de romantism, de acel sentiment de înfrigurare pe care îl dă îndrăgostirea.

În acest articol nu mă refer la categoria de bărbați care au un singur obiectiv și preocupare în viață și anume să… nu rateze nici o femeie care le iese în cale. Această categorie, existentă, e totuși minoritară, și dacă ai un astfel de bărbat, cu acesta nu e nimic de făcut decât să îl lași și să îți vezi de viață, pentru că acolo nu e de reparat nimic, e prea târziu (cu toate că sunt și femei care acceptă un astfel de bărbat, din rațiuni familiale, sociale, financiare, etc). În general
sunt bărbați trecuți de 40 de ani, care cred că a trecut viața pe lângă ei și nu au… mers la pescuit destul. Și vor să compenseze pentru restul vieții.

Dar mă refer la linia generală a relațiilor, la paradigma în care trăiesc majoritatea cuplurilor.

Ar mai fi un aspect: faptul că omul (nu bărbatul – ci omul ca ființă) este poligam. Monogamia este o chestiune foarte recentă în istoria umanității. Ca mică resursă și inspirație pe acest subiect, poți urmări acest scurt video: https://youtu.be/fENlpAK2wK4.

Ca o concluzie: nu ajungeți la acea intersecție cu 3 bifurcații, pentru că acolo nu există alte opțiuni. E un drum închis. Dacă doriți să aveți acea relație de vis pentru tot restul vieții, învățați să țineți cont de nevoile bărbatului, pentru că fie o veți face voi, fie o va face o altă femeie. (Valabilă și reciproca pentru bărbați – învățați să țineți cont de nevoile femeii, pentru că fie o veți face voi, fie o va face un alt bărbat). Dacă totuși ați ajuns, acceptați. Nu vă blamați, nu vă răniți, nu suferiți, nu vă învinovățiți. Pur și simplu, acceptați, integrați și mergeți mai departe. Începeți un nou ciclu, de la capăt cu un bărbat nou. Înțelegeți că face parte din dinamica și jocul vieții.

E un subiect foarte complex care nu poate fi epuizat într-un articol (poate voi scrie o carte), însă sper că am reușit să transmit esența. Nu transformați leul în cățeluș, pentru că nu va răbda asta decât temporar. Natura își va spune cuvântul.

Este de asemenea foarte important să ne menținem energia vie, curgătoare, fluidă și polarizată (și ca bărbați și ca femei – doar că femeile sunt mai deschise, înțelepte și predispuse să lucreze cu ele, din ceea ce poți vedea cu ochiul liber la orice seminar de dezvoltare personală, unde 90% sunt femei). Oricine preferă să bea apă dintr-un pârâu proaspăt de munte, curgător, decât dintr-o baltă stătută de șes.

RA, fondator School of Light
schooloflight.ro