fbpx

De ce trebuie să înveți să spui NU

Unii oameni nu au limite, au o formă de ”foame” perpetuă de mai mult, și oricât le-ai da nu va fi destul, și vor cere tot mai mult și mai mult sau se vor extinde ca o caracatiță și în final te vei simți sufocat, fără spațiu, vei simți că nu mai există oxigen în încăpere pentru că cealaltă persoană va înghiți tot. Este genul de persoană care, stând cu tine la masă, dacă sunt 10 prăjituri pe masă nu va avea nici o jenă să le mănânce pe rând pe toate, inclusiv pe ultima, fără să se deranjeze să te întrebe dacă nu cumva ai vrea și tu o prăjitură. Este genul de persoană care ar face asta la tine acasă, cu prăjiturile tale, fără ca măcar să îți ceară permisiunea să se servească.

Apoi, dacă îi atragi atenția că nu e OK, sau dacă nu o mai inviți altădată, o să se simtă vexată. Va considera că simpla ei prezență ar trebui să fie atât de importantă pentru tine, încât să justifice orice și că orice i se cuvine. Dacă prajiturile sunt pe masă și la îndemână, este normal să le mănânce.
Cele de mai sus sunt o metaforă pentru orice situație de viață: în carieră, în afaceri, în familie, în viața personală. Se poate să nu fi fost așa tot timpul, dar la un moment dat se declanșează ceva în ei și se extind ca un cancer, care nu se oprește până când nu a devorat toate resursele organismului.
Greu de înțeles ce declanșează asta în oameni. Trăim vremuri ciudate, disperate, iar oamenii în situații extreme fac lucruri care în mod normal nu ar sta în firea lor. Tocmai de aceea, trebuie să fii mai vigilent ca de obicei în a trasa granițe, limite, și a învăța să spui NU.

Există și oameni care fac această expansiune calculat, cu sânge rece, acest tip de ocupare a întregii camere și de a lua tot oxigenul disponibil. Aceștia sunt și mai periculoși, pentru că sunt mult mai abili în maniera în care o fac. Dacă ții degetul într-o oală cu apă pusă la încălzit pe aragaz, o să te obișnuiești și n-o să-l scoți decât când ești opărit. Așa fac și acești oameni. Își extind treptat, gradat și constant pretențiile sau expansiunea, iar în momentul în care te trezești la realitate e deja prea târziu.

Evident, când cele doua situații se suprapun, rezultă o situație complicată de viață și la care nu ai răspunsuri și soluții simple. Vor exista pagube colaterale.

Fii vigilent și caută să vezi semnele din timp.

RA, fondator School of Light
schooloflight.ro

pagina oficiala: www.facebook.com/alexandruraducanuRA